Warzywa

Bakłażan


Bakłażany zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza i wapnia, sporo błonnika i glukozy. O warzywach tych mówi się, że dają długowieczność, gdyż obniżają poziom cholesterolu we krwi. Przy tym prawie nie zawierają sodu, za to mają bardzo dużo potasu oraz witaminę C,A i B2.


dodaj do zapytania
Botwina


Botwina – młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych.


dodaj do zapytania
Brukselka


Brukselka -pochodzi z Belgii gdzie jest uprawiana od stuleci. Od stolicy tego kraju pochodzi też nazwa tej małej kapusty .Jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.


dodaj do zapytania
Brokuł


Brokuł-jest to roślina należąca do rodziny kapustowatych.Prawdopodobnie pochodzi z Cypru.
Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie


dodaj do zapytania
Burak czerwony


Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.


dodaj do zapytania
Cebula

Cebula jest niezbędnym składnikiem wielu potraw. Nadaje im specyficzny smak i aromat.
Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu i Turcji. 
Jej spożywanie obniża ryzyko wystąpienia zawału serca.Wykazuje korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia .


dodaj do zapytania
Cebula cukrowa


Cebula cukrowa - idealnie biała, o bardzo łagodnym smaku,


dodaj do zapytania
Cebula czerwona


Cebula czerwona –  Jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek. Ze względu na swój specyficzny kolor sprawdza się również jako dekoracja potraw.


dodaj do zapytania
Cebula czosnkowa

Cebula czosnkowa - biała odmiana cebuli o aromacie czosnku. Łagodniejsza w smaku, chrupiąca. Lepiej tolerowana przez układ trawienny niż tradycyjna.


dodaj do zapytania
Cebula dymka


Cebula dymka - młoda cebulka sprzedawana w pęczkach, wraz ze szczypiorem. Delikatniejsza w smaku od zwykłej białej cebuli, używana do dań na zimno: sałatek, popularna w kuchni chińskiej.


dodaj do zapytania
Cebula szalotka


Szalotka -(czosnek askaloński) najłagodniejsza cebulka, używana przede wszystkim do pieczeni.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu - Izrael, Jordania, Syria.


dodaj do zapytania
Cukinia zielona



Cukinia- należy do roślin dyniowatych. Pochodzi z południa Europy.
Jest delikatniejsza w smaku od kabaczka i można ją spożywać ugotowaną lub bardzo młodą - surową w sałatkach. Cukinia, podobnie jak dynia, ma dużo witaminy A oraz niewielkie ilości soli mineralnych.


dodaj do zapytania
Cukinia żółta


.
Cukinia żółta- jest bardziej chrupka od odmian zielonych. Świeże warzywo możemy bez problemu kupić o każdej porze roku . Najsmaczniejsza jest młoda, długości 15–25 cm, z cienką, delikatną skórką.


dodaj do zapytania
Cykoria


Cykoria-jest mała i niepozorna, ale za to z bogactwem smaku i witamin.
Pochodzi z Belgii, gdzie zaczęto ją uprawiać ok. 1850 roku.
Średniej wielkości główka zawiera 30 kcal, można ją więc jeść bez ograniczeń.


dodaj do zapytania
Cykoria czerwona


Czerwona cykoria sałatkowa- to warzywo o mocnym ,żywym kolorze i delikatnej goryczce w smaku.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek ,składnik farszów ,zapiekanek , przystawek, a ze względu na swój piękny kolor jako efektowna dekoracja


dodaj do zapytania
Czosnek


Czosnek ma bardzo wiele zalet. Jest to idealny dodatek zarówno w polskiej jak i światowej kuchni. Stosowany jest bardzo wielu potrawach, którym nadaje charakterystyczny aromat. Można powiedzieć, że bez czosnku nie mogłaby istnieć żadna kuchnia świata.


dodaj do zapytania
Dynia


W Europie dynia zdobyła uznanie i zaczęto ją powszechnie uprawiać dopiero w XVI w., ale już w starożytności była smakołykiem np. podawano dynię smażoną w miodzie.


dodaj do zapytania
Dynia ozdobna

Świetną dekoracją w nasze kuchni mogą być ozdobne dynie.


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania
Fasolka szparagowa zielona


Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach.


dodaj do zapytania
Fasolka szparagowa żółta

Fasolka szparagowa-pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Do Europy przywieźli ją hiszpańscy odkrywcy nowych lądów.Można ja zamrażać i robić z niej przetwory na zimę. Stanowi doskonałe urozmaicenie dań obiadowych oraz do sałatek


dodaj do zapytania
Groszek cukrowy

Groszek cukrowy ma wiele odmian.Najsmaczniejszy jest wiosną,świeżo wyłuskany ze strąka.
Szybko się gotuje,doskonale komponuje z innymi warzywami.
Jego ziarna są pyszne na surowo: soczyste, delikatne i słodkie.
Strączki także są jadalne, równie soczyste i słodkie.


dodaj do zapytania
Imbir


Imbir jest przyprawą znaną na całym świecie. Pochodzi prawdopodobnie z Malezji.
Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco cytrynową nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. Ów ostry smak i zapach zawdzięcza dużej ilości żywic i olejków eterycznych.


dodaj do zapytania
Kalafior



Kalafior pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapusta cypryjską, Jest warzywem lekko strawnym, bogatym w witaminy i składniki mineralne.


dodaj do zapytania
Kalarepka


Kalarepa- na rynku dostępne są dwa rodzaje kalarepy, zielona i fioletowa, ale obie te odmiany nie różnią się smakowo ani pod względem wartości odżywczych,


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania
Kapusta czerwona

Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona.
Dziki przodek kapusty pochodził z wybrzeży Morza Śródziemnego
Kapusta czerwona jest źródłem witaminy E, wzmacniającej oporność witaminy C oraz witamin z grupy B - B1, B2


dodaj do zapytania
Kapusta pekińska

Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej . Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z. W polskiej kuchni jednak najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań.


dodaj do zapytania
Kapusta włoska

Kapusta włoska- pochodzi  z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest uprawiana od wieków. Znali i wysoko ją cenili starożytni Grecy i Rzymianie.
Do Polski przywiozła ją królowa Bona i jest tu spożywana od czterystu lat. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą.


dodaj do zapytania
Koperek


Bez kopru nie może obyć się żadna szanująca się kuchnia. Jego młode pędy dodawane są do zup, ziemniaków, sałatek,  Koper znakomicie łączy się też z pieczonym mięsem, np. jagnięciną, cielęciną czy drobiem. Z kolei drobno posiekane listki dodają walorów wszelkim daniom i sałatkom.


dodaj do zapytania
Koper włoski

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, z pewnością go polubisz. Z koprem włoskim można zrobić wszystko: jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie konfitury. Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach . Przydatne w kuchni są niemal wszystkie części rośliny, nie tylko bulwa. .


dodaj do zapytania
Marchew


Marchew-warto wiedzieć, że najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką marchewki.
Dlatego, o ile to możliwe, najlepiej wcale jej nie obierać, tylko umyć starannie pod bieżącą, letnią wodą.


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania
Ogórek


Ogórek-należy do najstarszych warzyw spożywanych przez człowieka. Znany był już przed 4000 lat w Azji.
Ogórki zawierają bardzo mało kalorii i pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających.


dodaj do zapytania
Papryka czerwona

Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności.


dodaj do zapytania
Papryka zielona

Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach.


dodaj do zapytania
Papryka żółta

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdepotrawy


dodaj do zapytania
Papryka chilli

Coraz bardziej popularna na polskich stołach staje się piękna z wyglądu, ale groźna z wnętrza – papryka chilli. Obok jalapeno i habanero, jest ona najbardziej ognistą papryką na świecie.


dodaj do zapytania
Papryka peperoni

Poza nieocenionym smakiem, papryka kryje w sobie także wiele wartości odżywczych. Zależą one w dużej mierze od… koloru warzywa. Dlatego najlepiej jest oczywiście łączyć wszystkie kolory ze sobą i brać z nich to, co najlepsze


dodaj do zapytania
Papryka ramiro

Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu – potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania.  Papryka zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich barw, dlatego zalecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, z tego też względu przyszłe mamy koniecznie powinny włączyć ją do swojego codziennego jadłospisu. Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź.


dodaj do zapytania
Pietruszka

Zastosowanie pietruszki w kuchni jest niekończące się i nie powinno ograniczać się jedynie do dekorowania potraw. Używać bowiem możemy nie tylko natkę pietruszki, ale i sam korzeń. Przede wszystkim wchodzi on w  włoszczyzny, z której przygotowuje się wywar do zup.
Od wieków pietruszka stosowana jest jako roślina lecznicza. W starożytności wierzono, że daje ona moc, szybkość oraz, że pobudza do myślenia.


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania
Pomidor szklarniowy



Pomidory-dotarły do Europy  z Ameryki Południowej po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Długo były wykorzystane tylko jako roślina lecznicza i ozdobna. Dopiero pod koniec XIX wieku poznano się na ich wartości odżywczej i kulinarnej. Jedzenie pomid


dodaj do zapytania
Por



dodaj do zapytania
Rabarbar

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty i orzeźwiający smak. Dzięki niemu rewelacyjnie sprawdza się w słodkich potrawach, przełamując ich smak, ale jednocześnie uzupełniając go. Zanim rabarbar znajdzie się w deserze, dobrze jego cierpkość pokonać dużą ilością cukru albo… miodu, a po takich zabiegach wyśmienicie wkomponuje się w potrawę.


dodaj do zapytania
Rzepa czarna


Rzodkiew czarna – roślina jednoroczna powszechnie uprawiana w wielu krajach o klimacie umiarkowanym. Pochodzi prawdopodobnie z Azji. 
W celach leczniczych i kulinarnych przetwarza się część podziemną rośliny .


dodaj do zapytania
Rzodkiew japońska

Rzodkiew japońska, inaczej daikon jest w krajach Dalekiego Wschodu tak popularna, jak u nas kapusta głowiasta. Spożywa się ją na różne sposoby - świeżą, gotowaną, marynowaną, kiszoną lub suszoną.




dodaj do zapytania
Rzodkiewka

Jedząc rzodkiewkę wydaje nam się, że jemy jej korzeń. A w rzeczywistości jej system korzeniowy jest słabo rozwinięty, a część jadalna to zgrubienie będące połączeniem części liściowej i górnej partii korzenia. Za najsmaczniejsze uważa się rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie.


dodaj do zapytania
Seler korzeń

Seler-przyrządza się z niego surówki, które charakteryzują się wykwintnym aromatem i smakiem .
Do Polski trafił dzięki ogrodnikom Królowej Bony. Początkowo uprawiano go przede wszystkim przy klasztorach i dworach, przez to zyskał opinię warzywa luksusowego


dodaj do zapytania
Seler naciowy

Swoich licznych wielbicieli ma też najmłodsza odmiana tego warzywa, czyli pozbawiony silnej woni, delikatniejszy w smaku - seler naciowy.
Chociaż smak selera niewiele na to wskazuje, w jego wnętrzu kryje się dwukrotnie więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych!
 


dodaj do zapytania
Szczaw

Szczaw-ten ze szklarni lub ogrodu jest łagodniejszy, ale też wyraźnie kwaśny i cierpki. Można go jeść na surowo. Porwany na kawałki wśród innych liści odświeża wiosenną sałatę winegret. Pokrojony w cienkie paseczki jest świetną posypką do jarzyn, sosów, ryb zastępującą sok z cytryny.


dodaj do zapytania
Szczypiorek

Szczypiorek pachnie jak cebula i smak ma podobny do cebuli, ale trochę delikatniejszy i szlachetniejszy. Szczypiorek stał się ulubioną przyprawą właśnie dzięki swemu delikatnemu smakowi.


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania
Szparaga biała

Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w naszej diecie.


dodaj do zapytania
Szparaga zielona

Szparagi uważane są za silny afrodyzjak, zawierający substancje pobudzające libido. Nie każdy też wie, że szparagi występują w trzech kolorach – zależnie od ich nasłonecznienia podczas wzrastania.


dodaj do zapytania
Szpinak op.

Świeże listki szpinaku zawojowały  kuchnie nowoczesnych pań domu i stały się synonimem elegancji, wyszukanego smaku i dbałości o zdrowie. Istnieje zatem wiele powodów, dla których warto włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Również ten, iż zarówno w sałatkach, kanapkach, przekąskach, daniach głównych, jak i deserach szpinak sprawdza się perfekcyjnie.


dodaj do zapytania
Ziemniak

Smażone, pieczone, gotowane, w zupie czy sałatce smakują zawsze wyśmienicie. Warto również dodać, że wbrew powszechnej opinii wcale nie są bardzo kaloryczne - dostarczają pięciokrotnie mniej kalorii niż makaron, czy kasza. Poza tym zawierają wiele witamin i minerałów.


dodaj do zapytania
Ziemniak grillowy

Lubicie smak ziemniaków z ogniska?...Najlepsze są grillowe. Osmalone popiołem,nierówno przypieczona skórka. W środku gorące, kruche, aromatyczne…


dodaj do zapytania
Ziemniak słodki Patat

Przepisów na bataty jest prawdopodobnie tyle co na zwykłe ziemniaki,  można je piec gotować, zrobić z nich zupę, sałatkę, frytki , itp. Na pierwszy raz polecam po prostu pieczone bataty gdyż robi się je łatwo i smak nie ginie w przyprawach i dodatkach.


dodaj do zapytania
Kukurydza cukrowa

W kuchni kukurydza cukrowa spożywana jest na świeżo, jak również nadaje się do konserwowania i zamrażania. Najlepsze są kolby, które mają jasnożółte, ciasno przylegające ziarna. Zaś nasiona o ciemnozłotym kolorze są już przejrzale i nie nadają się do spożycia.


dodaj do zapytania

dodaj do zapytania

dodaj do zapytania

dodaj do zapytania

dodaj do zapytania